Dobogókő

 

Panoráma a Nagykilátóból

Panoráma a Nagykilátóból

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsa, tengerszint feletti magassága 700 méter. Autóval, motorral és tömegközlekedéssel is megközelíthető. Bátrabbak kerékpárral is nekivághatnak a kanyargó emelkedőnek.

Budapestről autóval és tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető:

  • Autóval a  M0-ás körgyűrű budakalászi körforgalmát a 11-es számú főút felé, Szentendre irányában kell elhagyni. Szentendrét elérve a második lámpás kereszteződésnél Dobogókő/Pomáz felé kell letérni, majd Pilisszentkereszten áthaladva 6 km után érkezünk meg a hegytetőre. Budapest belvárosától kb. 30-35 km-re – 50 percnyi autóútra – található Dobogókő.
  • Tömegközlekedéssel a szentendrei hév vonalán (hév menetrend) a pomázi megállónál kell leszállni, onnan pedig buszok indulnak Dobogókőre (busz menetrend).

Dobogókőt gyakran a Pilis részeként emlegetik, azonban vulkanikus eredete geológiailag az Északi-Középhegységhez azon belül is a Visegrádi-hegységhez fűzi. A Börzsönytől a Duna választja el, a Pilistől pedig a Dera- és a Szentléleki-patak.

A séták során a fák közül újra és újra előbukkan a dunai panoráma

A séták során a fák közül újra és újra előbukkan a dunai panoráma

Dobogókő a 19. század végén vált népszerű úti céllá, amikor Dr. Téry Ödön és Dr. Thirring Gusztáv vezetésével frissen alakult Magyar Turista Egyesület elkezdte a környék bejárását és a túraútvonalak kijelölését. Az egyesület célul tűzte ki a túrázás magyarországi népszerűsítését, és azért esett Dobogókőre a választásuk, mert a változatos erdei utak mellett gyönyörű panoráma tárul a kirándulók elé minden évszakban és a kirándulóhely Budapestről egyszerűen és gyorsan megközelíthető.

A változatos, karban tartott túraútvonalakon a mai napig bejárható a környék.

Dobogókő egy napos kiruccanáshoz és hosszabb pihenéshez is ideális úti cél.

Dobogókő egy napos kiruccanáshoz és hosszabb pihenéshez is ideális úti cél.

A csendes, hegyvidéki környezet tökéletes helyszín kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez. Az erdő minden évszakra tartogat különlegességeket: tavasszal fehér hóvirágszőnyeg borítja a talajt, amit nyáron színes virágok váltanak fel,  ősszel megszaporodnak a gombák – 2 kilogrammig szakszerűen gyűjthetőek és bevizsgálás után fogyaszthatóak -, a fák pedig pirosra-barnára cserélik lombkoronájukat.

Dobogókőn minden évszakban pár fokkal hűvösebb van, mint a magyarországi átlag hőmérséklet, így a klíma nyáron roppant kellemes, télen pedig gyakran megmarad a hó, amely alkalmas téli sportokhoz.

Tél Dobogókőn

Tél Dobogókőn

Szálljon meg a Walden Hotelben, ahonnan könnyen elérhetőek a festői szépségű kirándulóhelyek valamint a látnivalók Dobogókőn és környékén. A szálloda komplett szolgáltatás nyújt pihenéshez, feltöltődéshez és éttermében évszakonként változó menü mellett vasárnapi ebéd várja a kirándulókat.