dunanap01

Duna nap

Kucsera Éva Természet Komment

Dobogókő páratlan panorámájának ikonikus folyója a Duna. Június 29-e pedig a Nemzetközi Duna Nap, amelyet 2004 óta minden évben megünnepelnek a Duna menti országok.

A Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság kezdeményezésére jelölték ki június 29-ét a Duna napjává azzal a céllal, hogy a Duna menti országok minden évben emlékezzenek meg a folyó természeti értékeiről.

Kanyargó Duna látképe a Dobogókői kilátóból

Kanyargó Duna látképe a Dobogókői kilátóból

A Duna Európa második leghosszabb folyója. Németországban a Fekete-erdőben ered és 2850 km-t tesz meg a Fekete-tengerig. A világ legnemzetközibb folyója – vízgyűjtő területén 18 ország osztozik -, főágának Magyarországi szakasza 417 km hosszú.

Teljes hosszában 17 nemzeti park és tájvédelmi körzet segít megőrizni színes flóráját és faunáját. A folyó élővilága néhány egyedi fajjal is rendelkezik. A Duna különlegességei közé tartozik a dunavirág, amely a jóval ismertebb tiszavirághoz képest még apróbb rovar és Magyarországon védett, vagy az ugyancsak védett, egyedi halfajok: a dunai galóca és a selymes durbincs. A Duna-partja védett gémféléknek, deltája pedig a rózsás gödénynek nyújt élőhelyet, de a folyó leggyakoribb madara – városokban is találkozhatunk vele – a dankasirály.

Dobogókőről a folyó madártávlatból látható, ahogyan hömpölygő szalagja a hegyek között kanyarog, de a folyószakasz más-más része figyelhető meg a Nagykilátótól, a Rezső-kilátótól és a Prédikálószékről,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.