predikaloszek0

Kilátó

Kucsera Éva Természet Komment

Kilátó épül a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsán, a 639 méteres Prédikálószéken, ami Dobogókőről is könnyen megközelíthető.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2016. februárjában kezdte meg a Prédikálószéken egy új kilátója építését, az átadására várhatóan 2016 őszén kerül sor.

A Visegrádi-hegység 639 méteres csúcsa Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között. Dobogókőről a piros háromszöggel jelzett és karbantartott turistaúton könnyen elérhető. Csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a Dunára. A folyó innenső oldalán látható Visegrád a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magasodnak. Tiszta időben látható Nagymaros, Vác és a Naszály is.

Kilátás a Prédikálószékről (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Kilátás a Prédikálószékről (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

“A kilátó tervezése során kiemelt hangsúlyt kapott, hogy az építmény mind anyagában, mind küllemében a tájba illeszkedjen. Ennek érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai egy erre a célra kialakított, emelőkosaras autó segítségével mérték fel a faszerkezetű építmény optimális magasságát, hogy az a még esztétikus és környezetbe illő építményméret (9 méteres padló- és 12 méteres építménymagasság) mellett a lehető legteljesebb körpanorámát nyújtsa.

Mint mindig, a Pilisi Parkerdő Zrt. a kiviteli munkák során most is kiemelt figyelmet fordít a természetvédelmi szempontokra, ezért a februárban megkezdett munkálatokat a madarak fészkelési idejére és a természetvédelmi törvényre való tekintettel a tavaszi és a nyár eleji hónapokra felfüggeszti. A kilátó építése során környezetre veszélyes anyagot nem használnak fel, az építési tevékenységgel járó környezetterhelést a kivitelező minimálisra csökkenti.

Az építkezés megkezdése előtt, a munkálatok megkönnyítése miatt, a korábban kihelyezett pad-asztal garnitúrákat ugyan elszállították, a kilátó ősszel várható hivatalos átadójára azonban nagyobb darabszámban, tájékoztató információs táblák kíséretében fogják visszahelyezni őket.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az építkezési munkálatok okozta esetleges kellemetlenségekért a kirándulók, természetjárók türelmét és megértését kéri.”

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.