Látnivalók

Nagykilátó

A parkolóktól pár perces séta az Eötvös Lóránd Menedékház mögött a Nagykilátó. A sziklateraszról gyönyörű látványt nyújtanak a környező hegyek,  kanyargó Duna és a “makettvárosnak” tűnő Szob, Zebegény és Dömös.

dobogoko

 

Rezső-kilátó

Rövid erdei séta a Nagyiklátótól a csendesebb, rejtetettebb Rezső-kilátó, ahonnan másik nézőpontból tárul elénk a panoráma. Innen látszik Visegrád és Nagymaros, valamint a Duna-kanyar jellegzetes íve is.

rezsokilato

 

Rám-szakadék

Vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó, túrázható szurdokvölgy. Mélysége több helyen meghaladja a 35 m-t, ám helyenként csupán 3 m széles. Összeszűkülő sziklafalai merőlegesek, néhol befelé dőlnek. A szintkülönbség 112 méter, az egyik legnehezebben járható magyarországi, jelzett turistaútvonal. Egyes szakaszokon létrák és kapaszkodók könnyítik az előre jutást. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely tél végén, hóolvadáskor valamint nagyobb esőzések után megemelkedik és ellehetetleníti az útvonal bejárását.

Fontos!
A Rám-szakadék zöld jelzésű turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába járható. Dobogókőről Dömös irányába, azaz lefelé a Lukács-árokban vezető sárga turistajelzést kell követni.

 

Prédikálószék

Hatalmas andezit szikla. Tengerszint feletti magassága 639 méter és Dobogókő után a második legmagasabb a Visegrádi-hegységben. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Dunára, látható a Visegrádi Fellegvár és tiszta időben jól kivehetőek a Börzsöny csúcsai.

Zsivány-sziklák

Zsivány-sziklák

 

Zsivány-sziklák

Lenyűgöző sziklaszirtsor Dobogókőtől mintegy másfél km-re délre. A legenda szerint IV. Béla hosszabb ideig rejtőzködött itt és kincseit is az egyik sziklánál ásta el. A kincsek híre eljutott néhány zsiványhoz is, akik kincskeresés mellett remek búvóhelyet találtak a szikláknál és innen riogatták a tisztes népeket. A kincset se a zsiványok, se mások nem lelték, talán ott vannak, talán nem, de a sziklák végül a zsiványokról kapta a nevét.

 

Vadálló-kövek

A Nagytuskó, a Széles-torny, a Bunkó, Függőkő, a Felkiáltó jel és Árpád trónja a Vadálló kövek különös alakú sziklái vulkáni törmelékes kőzet.

Fontos!
A Prédikálószék és a Vadálló-kövek a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része, a Bioszféra Rezervátum magterülete. A sziklagyepeken ritka növényfajok élnek, tilos virágot szedni és letérni a kijelölt turistaútvonalakról.

 

Téry Ödön emlékmű

A Menedékház mögött a Nagykilátónál áll Dr. Téry Ödön emlékműve, aki a Magyar Turista Egyesület alapító tagjaként rengeteget tett Dobogókő és a túrázás népszerűsítéséért, a túraútvonalak kialakításárért.