dobokogok2017

Mindent a szemnek

Kucsera Éva Természet Komment

Lombfakadás előtt gyönyörű virágok hirdetik a tavaszt Dobogókőn. A sípályát a hóvirágok öltöztetik fehérbe, pompázik a hunyor és az ujjas keltike. 

Hóvirág (Galanthus)

A hóvirágot szinte mindenki felismeri. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a világon 20 fajtája ismert, és ebből 4 fordul elő Magyarországon, köztük a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), amely őshonos nálunk.

Dobogókőn a hóvirág nagyobb telepekben a sípálya környékén látható, de a túraútvonalak mentén is sűrűn előfordul. Védett virág, leszakítani, letaposni vagy kiásni tilos.

Virágzási ideje: február-március

Fotó: dobogoko.hu

Fotó: dobogoko.hu

Ujjas keltike (Corydalis solida)

Még lombfakadás előtt lepi el az erdők és erdőszélek talaját az ujjas keltike. A 10-20 centi magas növények virágai lilásak, lilásvörösek, ritkán fehér színűek és a szár végén fürtökben nyílnak. Magyarországon őshonos.

Virágzása: március-május

Fotó: dobogoko.hu

Fotó: dobogoko.hu

Fotó: dobogoko.hu

Fotó: dobogoko.hu

Pirosló hunyor (Helleborus purpurascens)

Dobogókő a sípályán nyíló rengeteg hóvirágnak van nagy híre, pedig ezen a területen nyílik a pirosló hunyor is. Bár a sípálya tetejéről inkább vakondtúrásnak néznek ki a barna levelek és virágok, érdemes óvatosan leereszkedni és közelebbről megnézni.

Magyarországon háromféle hunyor honos, ám a pirosló változat csak az Északi-Középhegység meszes talajain él. Védett virág, leszakítani vagy kiásni tilos. Érdekessége, hogy gyógynövényként is jegyzik, ám minden része erősen mérgező.

Virágzási ideje: március-április

walden201703b

Fotó: dobogoko.hu

Most érdemes kirándulást tervezni és Dobogókő környéken tavaszi virágokat nézegetni!

Dobogókői szállás ajánlatokért pedig ide érdemes kattintani!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.