dobogoko_nagyezerjofu01

Nagyezerjófű

Kucsera Éva Természet Komment

Boszorkányfűnek is nevezik, őshonos, védett növény. Nyár elején Dobogókő környékén tömegesen is előfordul, citrusos illata igen különleges.

Feltűnő szépségű védett, évelő növény a kőrislevelű nagyezerjófű (Dictamnus albus). Olykor cserjénken is túlnövő zöld levelei között még magasabbra nyúlnak a virágszárak, amelyeken fürtben nyílnak a kecses virágok. A fehér virágszirmokon bíbor-rózsaszín erek futnak, porzók pedig rózsaszínűek, ívesek.

A virágok illata citrusos, ám a kőrisfára emlékeztető leveleiben is illóolajokat tartalmaz. Dörzsölgetni, tapogatni azonban a növény egyetlen részét sem ajánlott, mert azon felül, hogy védett, némely hatóanyaga bőrkiütést, allergiát is okozhat.

nagyezerjófű

Nagyezerjófű

Nevével ellentétben nem rokona a kis ezerjófűnek, hanem a rutafélék családjában tartozik – ahova a citrom, a narancs és a curry is – erről árulkodik az egész növényt körüllengő citrusillat valamint a citrusfélékhez hasonló fényes levél is.

Száraz, forró napokon vagy zivatarokat követően különösen erős az illatot áraszt.

Nagyezerjófű

Nagyezerjófű

Régebben gyógynövényként is használták és a népnyelv boszorkányfűnek, kőrisezerjófűnek, kőrisfalevelűfűnek, szarvasfűnek és szarvasgyökérnek is emlegette. A Visegrádi-hegységben és a Pilisben gyakran előfordul.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.