dobogokolead

Almás pite recept

Kucsera Éva Gastro Komment

A Walden Hotel cukrásza elárulta a tökéletes almás pite receptjét. Egyszerűen elkészíthető süti, ám Dobogókőn is érdemes megkóstolni.

Hozzávalók:
26 centis formához

A tészta:

300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
1 db tojás
1 citrom héja

A lisztben el kell morzsolni a vajat, azután a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal tésztát kell belőle gyúrni. Fóliába csomagolva fél órát kell pihentetni a hűtőben.

A töltelék:

1 kg alma
1 citrom leve
140 g cukor
50 g kukoricakeményítő vagy puding
1 teáskanál őrölt fahéj
20 g vaníliás cukor
1 tojás
kb. fél evőkanálnyi kristálycukor

Az almát meg kell hámozni és apró kockára vágni. Ezután a többi hozzávalóval alaposan össze kell keverni a citrom levével, a cukorral, vaníliás cukorral, a kukoricakeményítővel és a fahéjjal.

A tészta kétharmadát kör alakúra kell nyújtani és sütőpapírral bélelt formába kell fektetni úgy, hogy teljesen illeszkedjen a forma oldalához és túllógjon a peremén 2 cm-rel. A tölteléket a tésztamedencében egyenletesen el kell oszlatni.

A tészta lelógó részét felvert tojással meg kell kenni, majd ki kell nyújtani a maradék tésztát és azzal lefedni a pitét. Az illesztésnél jól rá kell simítani. A pite tetejét is meg kell kenni tojással és a végén kevés kristálycukorral meg kell szórni. Végül meg kell szurkálni fogpiszkálóval.

Cukor helyett a maradék tésztából díszeket is lehet tenni a pite tetejére.

170 fokos sütőben 40 percig kell sütni.

Jó étvágyat!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.